понеделник, 14 септември 2015 г.

Нитратите



Ще се опитаме да ви запознаем с нитратите и защо е важно да следим тяхното количество в храната си. И за да бъде всичко разбираемо няма да намесваме Менделеевата таблица и уроците по химия.



Какво са нитратите?

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни кристални вещества. Характерно за тях е доброто им разтваряне във вода. Нитратите се използват масово в:

· Земеделието, като торове;

· Хранително-вкусовата промишленост, като оцветители и консерванти;

· Индустрията – за производство на бои, лекарства, пластмаса и др.

След като попаднат в храносмилателната ни система, нитратите се метаболизират до канцерогенни вещества. Това налага контрола върху съдържанието им.

Къде се съдържат нитратите?

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса (колбаси и пушени). Също така, някои растения имат способността да ги натрупват в по-големи количества. Такива са: марулята, пресният чесън, зеленият лук, морковите, спанакът, лападът, копърът, тиквичките и др., но те не могат да бъдат опасни за здравето ни стига да не се консумират в големи количества.

Защо са опасни?

Сами по себе си нитратите не са токсични. Опасност за здравето на човека представляват веществата, които могат да образуват от тях нитрити инитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта. Образува се съединение, неспособно да пренася кислород до тъканите и органите. Така се развива състояние, наречено метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата и лигавиците.

Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити, още преди поглъщането им. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителни продукти (висока температура и намалено съдържание на кислород). При ниска киселинност на стомашните сокове нитратите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие.

Какви са последствията?

При постъпването в организма на големи дози нитрати се появяват: гадене, задух, диария, посиняване на кожата и др. Едновременно с това се усеща обща отпадналост, замайване и сърцебиене. Дългото използване на храна, съдържаща нитрати води до алергии и смущения на функциите на щитовидната жлеза. Наблюдават се и нарушения на опорно-двигателният апарат и нервната система.

Как да ги ограничим?

Допълнителното накисване и сваряване са най-ефективните начини за премахване на нитратите. След сваряване дори и необелените картофи загубват до 40% от съдържащите се в тях нитрати. Ако ги обелим и разрежем на две този процент може да достигне 60. Зелените зеленчуци, като спанак, салати, копър и лапад при накисване във вода за час губят до 70% от нитратите си. При жълти петна по краставиците, картофите и тиквичките се препоръчва да не се консумират. Това показва превишено количество на нитратите в тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар